Ja, ik wil een webshop beginnen, maar hoe dan?

WordPress webshop of Mijnwebwinkel?

Natuurlijk kan je er voor kiezen om een webshop te laten draaien met de complete kant-en-klare software van bijvoorbeeld Mijnwebwinkel.

De voordelen zitten voornamelijk in het feit dat je je niet in de techniek hoeft te verdiepen. Alles is al min of meer voorgekauwd (inclusief een betaalprovider) en je hoeft alleen maar je producten in de virtuele schappen te leggen van de standaard lay-out. De nadelen zijn de relatief hoge kosten (€588 voor de premium versie) die elk jaar terug komen. Bovendien heeft de lay-out dezelfde basis en is het daardoor gelimiteerd in de mogelijkheden.

Als je een webshop met WordPress laat bouwen, heb je niet die hoge jaarlijkse kosten. Afhankelijk van de provider, ben je €50 tot €100 per jaar kwijt voor domeinnaam en webhosting incl. SSL-certificaat. En je bent natuurlijk eenmalig tijd/geld kwijt aan de webdesign.

Conclusie: Mijnwebwinkel is een prima keus als je een webshop snel online wil hebben en het niet vervelend vindt om met hoge jaarlijkse kosten te zitten, maar als je een webshop langer dan een jaar aan wil houden en het zonde vindt om op de lange termijn veel geld hieraan te besteden, dan is het zeker aan te raden om een eigen webshop te laten bouwen met WordPress. Na twee jaar wordt het namelijk goedkoper om een eigen WordPress webshop te hebben dan om de diensten van Mijnwebwinkel af te nemen.

Oké, hoe gaat het dan, een eigen webshop maken?

Eigen webshop beginnen is iets ingewikkelder dan een “gewone” website maken.

Hier komen de stappen: (lees eerst “Eigen website” voor uitgebreidere uitleg van de eerste 5 stappen):

1. Domeinnaam, webhosting en e-mailadres regelen

2. Wegwijs worden met WordPress

Voor een webshop is een premium thema zeker aan te bevelen, maar je kan ook redelijk uit de voeten met een gratis thema.

In je WordPress omgeving kan je op thema’s zoeken en de previews zien. Je kan ook een kijkje nemen bij Envato Market en de gekochte thema daarvandaan vervolgens naar je WordPress omgeving uploaden.

3. Plugins selecteren en installeren

4. Webshop indexeren

5. Google tools gebruiken

1. GOOGLE SEARCH CONSOLE

Om de zoekresultaatgegevens voor Google Zoeken bij  te houden en te controleren.

Google Search Console

2. GOOGLE ANALYTICS

Om het verkeer naar je webshop te zien en beter te begrijpen.

Google Analytics

3. GOOGLE MY BUSINESS

Om je webshop op Google Maps aan te melden.

Google My Business

4. PAGESPEED INSIGHTS

Om te checken of je webshop zowel op desktop als mobiel snel genoeg is. Als je webshop traag laadt door bijvoorbeeld grote afbeeldingen, haken mensen af en weg zijn je klanten.

PageSpeed Insights

6. Woocommerce leren kennen

WooCommerce is een zeer gebruiksvriendelijke en intuïtieve plug-in en biedt je de mogelijkheid om producten aan te maken en deze online te verkopen. Ook kan je hiermee rapporten uitdraaien (handig voor je BTW aangifte), verzendmethodes instellen en kortingsbonnen toevoegen.

7. Betaalprovider kiezen

Om de betalingen met iDeal mogelijk te maken op je webshop maak je gebruik van een betaalprovider (Payment Service Provider). Dat kan bijvoorbeeld Sisow zijn of Mollie. Je kan je online aanmelden. Zo’n betaalprovider heeft een plug-in voor WooCommerce.

Let op dat je een zakelijke rekening nodig hebt om de betalingen te kunnen doen met een betaalprovider. Knabheeft een hele voordelige zakelijke rekening voor maar €5 per maand.

Stuur je zelf facturen of ga je alleen betalingen met PayPal doen? Dan heb je geen betaalprovider nodig.

8. Logistieke partner uitzoeken

Zelf met PostNL brievenbusdoosjes en pakketten versturen, is een goed te doen als je weinig bestellingen hebt. Je kan de bestellingen zelf online aanmelden of via de PostNL app en ze ook met internet bankieren betalen.

Een brievenbuspakje versturen met PostNL kost €3,90 en een pakket €6,50 (als je aangetekend gaat versturen, wat bij duurdere artikelen wel aan te raden is, komt er €1,65 bovenop). Als je op een PostNL locatie betaalt ben je 50 cent duurder uit.

Je kan ook voor DHLGLS of DPD kiezen.

Als meer bestellingen hebt, dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een logistieke partner zoals MyParcel of SendCloud. Je kan hun plug-in met de WooCommerce integreren, waardoor alle verzendgegevens automatisch worden ingeladen voor de verzendlabels.

9. Voldoen aan de wettelijke regelgevend voor een webshop

Het is belangrijk dat je klanten weten waar ze aan toe zijn. Iedere webshop moet zich aan verschillende wettelijke eisen houden. Bekijk daarom goed de checklist voor verkoop via internet, zodat je voor geen onaangename verrassingen komt te staan.

Zo is het belangrijk om een goed retour beleid te hebben, waarbij je de herroepingsrecht in acht neemt: de consument heeft het recht om binnen 14 dagen na ontvangst van de goederen aan te geven dat hij zijn bestelling of een gedeelte ervan terug wil sturen. Hierna heeft de consument 14 dagen de tijd om te retourneren. Ook je Algemene Voorwaarden dienen te kloppen. Vergeet ook de privacy verklaring niet.

Hulp nodig met je webshop? Ik help je graag!